Törmäsin Facebook-ryhmään Koulukiusaamisen ehkäisy sosiaalisessa mediassa. Ryhmän kuvauksessa lukee: “Koulukiusaamista tapahtuu sosiaalisissa medioissa. Kuinka kiusaamista voitaisiin ennalta ehkäistä? Ryhmän tarkoituksena on keskustella siitä ja löytää yhdessä ratkaisuja.” Ryhmän taustalla taitavat olla lastensuojelu- ja nuorisotyöjärjestöt.
On tärkeää, että koulussa tapahtuvasta kiusaamisesta ei vaieta ja kiusaamisen ehkäisy saa tukea. Mutta miksi ryhmän nimessä ei tyydytä kiusaamisen ehkäisyyn vaan nostetaan koulu esiin? Jos kerran kiusaamista kuvauksen mukaan tapahtuu sosiaalisissa medioissa, mikä siitä tekee juuri koulukiusaamista? Mikä oikeastaan tekee kiusaamisesta koulun kysymyksen?
Juha Kokkila Helsingin Sanomien Mielipide-osastolla tuo hyvin esiin, miten kyse ei ole koulun synnyttämästä kiusaamisesta vaan kiusaamisen kulttuurista, jonka kaikkialla sallimme ja johon yhteiskunta ja media jopa kannustavat (‘Koulukiusaaminen on osin myös median syytä’, HS-mielipide 6.5.2010). Mediakasvatuksen näkökulmasta viihteen ja median parjaaminenkin tuntuu turhalta. Mediataitoa on hahmottaa myös ongelmalliset yhteiskunnan ilmiöt mediassa ja pystyä näkemään, miksi “näin huonoa” viihdettä meille tarjotaan ja miksi sitä kulutamme.
Puolustan siis koulua. Liian suuri joukko mediassa (ja sosiaalisessa mediassa) jeesustelee tällä asialla. Minä tiedän kiusanneeni koulussa kavereitani ja minua kiusattiin myös. Se on tietysti ollut typerää ja tuomittavaa. Mutta en myöskään muista yhtään lasta, joka ei olisi kiusannut joskus jotakuta. Milloin siis ilmiöstä tulee tiettyihin lapsiin systemaattisesti kohdistuvaa ja milloin koulu on vastuussa siitä? Mielestäni tulisi myös miettiä, milloin minä aikuinen olen siitä vastuussa.
Pari viikkoa sitten ruokakauppaan mennessäni huomasin poikajoukossa nujakointia tien toisella puolella ja ymmärsin, että nyt minä saatan olla vastuussa kiusaamisen sallimisesta. Menin kysymään pojilta riidasta, ja siinä selviteltiin tilannetta muutama minuutti, jonka jälkeen kaksi pojista lähti toiseen suuntaan. (Nyt taitaa tulla yksi jeesustelija lisää…)
En usko, että poikien asia selvisi. Lähinnä sain fyysisen väkivallan rauhoitettua ja huomautettua henkisestä väkivallasta, jota erityisesti yksi poika käytti vielä selvittelyn aikanakin. Tärkeää oli se, että aikuiset välittivät. Olen oppinut sen muutettuani nykyiselle asuinseudulleni. Täällä lapsista ja nuorista välitetään niin omalla pihalla kuin muuallakin.
Koulun osalta suosittelen tutustumista KiVa-kouluun. Kyseessä on “uusi kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma.” Huomatkaa, ei “koulukiusaamisen vastainen”. Tämä toimenpideohjelma liittyy kouluun, mutta KiVa-koulun asiantuntijat ymmärtävät, että kyse on kiusaamisesta eikä vain koulukiusaamisesta. Jos tarkkaan ajatellaan, koulukiusaamisella pitäisi ymmärtää koulujärjestelmän systemaattinen mielipahan aiheuttaminen ja ihmisarvon alentaminen. Sitä ilmenee myös ja kyseessä on vakava asia, jota on myös tutkittu.
Facebook-ryhmän kuvaus päättyy: “Yksikin kiusattu on liikaa!” Liian monelle ihmiselle jää haavoja kouluajoilta. Ollaan siis jokainen mukana ehkäisemässä niiden syntymistä heti kun huomaamme pienen lapsen tai isomman nuorenkin tarvitsevan aikuista tuekseen.
>Ryhmän taustalla taitavat olla lastensuojelu- ja >nuorisotyöjärjestöt.
Moi,
Kiitos hyvästä blogipostauksesta, koitan vastata siinä olleisiin kysymyksiin omalta osaltani. Ryhmän taustalla on niinkin yllättävä taho, kuin TAMK:n yrittäjyyden opiskelijat Proakatemialta.
Toistaiseksi lastensuojelu- ja nuorisojärjestöt eivät ole mukana toiminnassamme. Kun kiireet helpottavat niin otamme heihin varmasti yhteyttä ja kartoitamme yhteistyö mahdollisuuksia.
Päätimme, katsoa voimmeko käyttää liiketalouden ja yrittäjyyden opiskelussa kehittyneitä taitoja hyvään tarkoitukseen, sillä eihän yrittäjyyden tarvitse olla aina kaupallista, vaikka usein onkin.
Halu tehdä hyvää on siis meissä, mutta vielä haemme ja mietimme keinoja miten voisimme olla mukana ehkäisemässä koulukiusaamista. fb-ryhmän perustaminen ja asiasta tiedottaminen ja puhuminen on ensimmäinen askel, mutta mitä voisi tapahtua seuraavaksi? Otamme ideoita mitä voisimme tehdä todella mielellämme vastaan.
>miksi ryhmän nimessä ei tyydytä kiusaamisen ehkäisyyn >vaan nostetaan koulu esiin?
Tähän vaikuttaa oma taustamme. Osa meistä on ollut koulukiusattuja ja tämän vuoksi tahdoimme rajata aihealueen sinne, mistä meillä on konkreettista kokemusta ja näkemystä. Rajasimme aihealueeksi myös sosiaalisissa medioissa tapahtuvan koulukiusaamisen, että toiminnalla olisi selkeä fokus mihin se puuttuu ja mihin se vaikuttaa.