Kommentoin tässä väittämää “Lapset ovat usein teknisesti taitavia mutta naiiveja sisältöjen suhteen”.
Internetistä keskusteltaessa tekninen osaaminen ja sisältöjen (tuottamisen) ymmärtäminen laitetaan usein vastakkaisiksi. Kansallisella tasolla esimerkiksi alettiin jossakin vaiheessa teknologisen kehityksen sijaan alleviivata sisällöntuotannon merkitystä. Tässä väittämä erottaa jälleen teknisen puolen sisällöllisestä.
Tässä tapauksessa on mielekästä ensin katsoa teknistä osaamista. Jos katsotaan nyt esimerkiksi suomalaisten tieto- ja viestintäteknisiä taitoja, lapset ovat taitavia, joskin kaikille tvt-taitojen oppiminen ei ole yhtä luonnollista kuin toisille.
Toiseksi jos katsotaan lasten suhtautumista esimerkiksi internetin sisältöihin, voidaan lapset nähdä naiiveina sisältöjen suhteen. Kokemukseni mukaan tiedon luetettavuutta ei useinkaan tarkasteta, eikä lapsi useinkaan ajattele internetissä toimintansa seuraamuksia.
Mielenkiintoisinta väitteessä on kuitenkin näiden kahden asian yhdistyminen, jälleen kerran. On hyvä jos lasten tekniset taidot huomioidaan, ja on myös hyvä jos ymmärretään sisältöjen vaikutus lapsiin. Kuitenkin se kasvatuksellinen piiloviesti, että lasten tekninen osaaminen ei liity aikuisen mediakasvatustehtävään ja että aikuinen mahdollisesta teknisestä taitamattomuudestaan huolimatta on automaattinen asiantuntija esimerkiksi internetin sisältöjen osalta, on vähintään kyseenalainen. Kokonaiskuva unohtuu.