MITÄ?
Tieto- ja viestintätekniikassa (tvt) on järjestetty OPE.fi-koulutusta viime vuosina runsaasti. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa opettajankouluttajille järjestetty TvtOk-hanke on saanut jatkoa OVI-hankkeen myötä. Uudessa käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa järjestetään noin tusina opettajankouluttajille räätälöityä tvt-kurssia. Suunnitelmissa on perustaitojen vahvistamista (mm. Internet, Powerpoint), tvt:n käyttöä opetuksessa (mm. videoneuvottelu ja www) sekä digitaalisen oppimateriaalin laatimista (mm. videoeditointi). Toimin projektissa suunnittelijana.
MIKSI?
Opettajankoulutuksen tasoa on pidettävä yllä. Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kohdalla tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että jokainen valmistuva opettaja hallitsee teknisiä perustaitoja ja tämän myötävaikutuksella ymmärtää tvt:n opetuskäytöllisen merkityksen ja mahdollisuudet. Tämän saavuttamiseksi myös opettajankouluttajien on pystyttävä ja pyrittävä järkevään tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön omassa opetuksessaan.
Toki opiskelijoilla ja opettajilla tulee olla myös kriittinen näkökulma tieto- ja viestintätekniikkaan. On kuitenkin selvää, että niin tulevien opettajien kuin opettajankouluttajienkin on vaikea muodostaa suhdetta kaupallisten markkinoiden valtaamaan kenttään ilman minkäänlaista henkilökohtaista kokemusta tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöstä. Niinpä eri tasoille suunnattua käytännönläheistä koulutusta ja tukea tarvitaan edelleen.
MITEN?
Opettajankouluttajien tulisi tarjota opiskelijoille näkökulmaa tvt:aan kahdelta suunnalta. Tieto- ja viestintätekniikkaa ja erityisesti opetuksessa käytettäviä välineitä tulee hallita riittävästi. Myös riittävä tekninen tuki paikkaa aukkoja laajassa tietotekniikan osaamiskentässä. Toisaalta monet tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön muodot tukevat tutkimuksellista lähestymistä opetus-opiskelu-oppimisprosessiin, jolloin perinteinen näkemys opettajasta, joka hallitsee sisällön, ja opiskelijasta, jolle kyseinen sisältö tarjotaan opiskeltavaksi ja opittavaksi, muuttuu.
Mielestäni niin opettaja kuin opiskelijakin voivat lähestyä teknisten taitojen opiskelua ja tvt:n opetuskäytön muotoja luovasti. Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö täytyy nähdä yhteisöllisiä mutta yksilötasolla erilaisia opiskelu- ja oppimistapoja tukevana lisäarvona. Pelkkä välineellinen ajattelu ei mielestäni riitä verkko-opetuksen rakentumiselle. Muutoin kriittinen näkökulmakin jää helposti joko piirtoheittimen käytettävyyden arvioinniksi tai “IT:n” kaupallisuuden vastustamiseksi.
lisätietoja OVI-hankkeesta:
http://www.helsinki.fi/behav/tvt/ovi/